Home » Alcohol in het lichaam
Legenda
Sluit

Legenda

Neurotransmitters
Acetylcholine
Adrenaline
Anandamide
Dopamine
Endorfine
GABA
Glutamaat
Serotonine
Substantie P

Eiwitten / enzymen
Acetylcholinesterase
MAO
Receptor
Transporter / Heropname eiwit

 

Drugs
Alcohol
Cannabis / THC
Cocaïne
Heroïne / Morfine
Ketamine
Nicotine
Speed / Amfetamine
XTC / MDMA


Overig
Azijnzuur
Choline
Remmend signaal
Stimulerend signaal

Alcohol

Alcohol in het lichaam

Om alcohol te maken wordt gebruik gemaakt van een klein organisme dat suikers uit vruchten om kan zetten in alcohol. Dit organisme heet gist. Naast alcohol ontstaat er ook koolzuurgas (de belletjes in bier en champagne).

Alcohol kan ook uit granen (bijvoorbeeld gerst) worden verkregen, maar dan moet het zetmeel in die granen eerst omgezet worden in suikers. Door gisting kan een alcoholpercentage van 15 procent bereikt worden. Bij dat percentage sterft de gist.

Om hogere alcoholpercentages te krijgen wordt de drank verhit, waardoor de alcohol verdampt. De damp wordt opgevangen en afgekoeld tot een oplossing met een hoger alcoholpercentage. Dit proces wordt destillatie genoemd.